Ramen (ラーメン), nie taka zwykła zupa

Ramen to zupa z makaronem, mięsem lub rybą czy krewetkami, marynowanym jajkiem i innymi składnikami, różnie w zależności od regionu i przepisu. Ramen jest uważany na świecie za typowo japońskie danie, ale tak naprawdę przywędrował do Japonii z Chin, jego nazwę zapisuje się sylabariuszem katakana, który służy do zapisu wyrazów obcego pochodzenia. Oczywiście Japończycy dopracowali receptury i obecnie ramen jest jednym z najpopularniejszch japońskich fastfoodów. Istnieje wiele rodzajów ramenu, ale jednak składniki podstawowe są przeważnie wszędzie takie same – bulion (mięsny lub rybny) i makaron, więc restauracje z ramenem konkurują między sobą dodatkami, czyli marynowanym, a następnie pieczonym plastrem wieprzowiny (dość tłustym), marynowanymi jajkami, oraz innymi dodatkami.

Istnieje niezliczona ilość rodzajów ramenu, ale najczęściej występujące to:

  • shio (shio = sól) – najstarszy i najbardziej tradycyjny rodzaj ramenu. Przygotowuje się go na bardzo słonym wywarze na bazie mięsa drobiowego lub wieprzowego, podaje z mięsem drobiowym, rybami, kapustą pekińską, pędami bambusa, cebulą i szczypiorkiem.tonkotsu (tonkotsu = kość wieprzowa) – ramen na bazie wywaru gotowanego na kościach wieprzowych. Ma ciemny kolor, jest gęsty i raczej tłusty. Podawany z mięsem i warzywami.
  • shoyu (shoyu = sos sojowy) – ramen z dodatkiem sosu sojowego. Podaje się z mięsem, jajkiem, warzywami. Bardzo często doprawiany olejem chili (jap. rāyu) i podawany na ostro.
  • miso (miso = pasta ze sfermentowanej soi) – najbardziej japońska wersja ramenu Do wywaru dodaje się pastę miso, całość podaje z mięsem, kiełkami soi, sezamem, cebulą i kapustą pekińską.

Sapporo, stolica Hokkaido jest bardzo znana ze swojego ramenu. Ramen w stylu Sapporo gotuje się z pastą miso, a następnie podaje z kukurydzą, masłem, kiełkami fasoli, wieprzowiną i ewentualnie z owocami morza. Uważa się, że jest to idealny ramen na surowy, zimowy klimat.

Typowy ramen w stylu Tokyo, to sojowy bulion z dodatkiem cienkiego, kręconego makaronu. Podaje się go z dodatkiem m.in. szalotki, pędów bambusa, mięsem wieprzowym i jajkiem. Dzielnice, w których można znaleźć najwięcej restauracji z typowym tokijskim ramenem, to Ikebukuro, Ogikubo oraz Ebisu.

Ramen Yokohama jest znany jako Ie-kei. Składa się z bulionu wieprzowego doprawianego sosem sojowym, podawany jest z marynowaną wieprzowiną, gotowanym szpinakiem, nori (sprasowane wodorosty) oraz jajkiem. Klienci mogą zdecydować jak miękki powinien być makaron, jak gęsty bulion oraz ile oleju powinno być w ramenie.

Ciekawostki

  • Chińska zupka w kubeczku (cup noodle) to japoński wynalazek i została zainspirowana ramenem właśnie. Cup noodle powstał w 1971 roku i od tamtej pory jest wielce zasłużony w dokarmianiu całych zastępów studentów na całym świecie.
  • Pojawiające się tu i ówdzie informacje o tym, że w Japonii można kupić ramen w automacie, są nie do końca prawdziwe. W automacie można wybrać i zamówić ramen, ale nadal to prawdziwy kucharz z krwi i kości musi przygotować naszą zupę. No chyba, że mówimy o cup noodle z maszyny, ale taki ramen ma tyle wspólnego z ramenem, co zupka chińska z rosołem.

by wanasushi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *